En Güzel Geçici Geyik Dövmeleri ve Anlamları

Geyik dövmeleri, dövme sanatında kendilerine oldukça geniş bir alan bulmuşlardır. İlhamını güzelliği ve masumluğu tarihin her döneminde gözde olmuş geyiklerden almaktadır. Zarif ve şık aynı zamanda da hayvan severlerin de haliyle çok sık tercih ettikleri motifler arasına girmişlerdir. Yaban yaşam alanında hayatlarını sürdüren bu hayvanların sembol olarak kullanıldığı onlarca dövme modeli bulunmaktadır. Dövmenizi uygulayacak olan kişinin profesyonelliği ve sizin de seçimleriniz ile bu modeller kişiye özel dövmeler haline gelebilmektedir.

Geyik Dövmesinin Anlamı

Geyik ve Geyik kafası dövmesinin özel ve farklı anlamları vardır, geyiğin ormanda yiyecek araması, koşarken zigzaglar çizmesi, spiritüalizmde manevi arayışın, gerçeğin ve doğrunun peşinde olmanın sembolü haline gelmiştir, arayışın simgesi olmuştur.

Güç (Erk) hayvanı geyik olanların, hayatları boyunca arayış içinde olacağı, sürekli bazı fikirleri esas alıp, sonra onların yerine yenilerini bulacağı ve hayatları boyunca gerçek bilginin peşinden koşacağını, geyiğin ise bütün hayatını ormanda zorlu yaşam şartlarında geçirmesi, spiritüalizmde arayışın simgesi olmasına neden olmuştur.

Geyik aynı zaman da doğası gereği, kibarlığı, zerafeti ve ılımlı bir yapısı olması sebebiyle, ürkek ve çekingen karakterlerin simgesi haline gelmiştir. Ruhunda olmayan savaşçı ve yırtıcılık özellikleri, sakin karakterli ve arayış içinde olan kişilerin geyik dövmesini tercih etmesine sebep olmuştur.

Geyik kafası dövmesinin anlamında ise, geyiğin kudretli boynuzları, ona zerafetin yanı sıra ihtişam gibi özelliklerde katmıştır ve spiritüel meraklıları ve narin kişilerin en sevdikleri dövme modeli olmuştur.

Bazı geyik türlerinde boynuzların her yıl yenilenmesi, insanoğlunun kendini yenileme, ebedilik, ölümsüzlük, dönüşüm gibi durumlarını sembolize ettiği için anlam bakımından önemlidir.

Geyik sembolü sadece spiritüalizmde değil aynı zamanda Türklerin şaman törenlerinde ata yada ruh olarak sembolize edildiği, kıyafetlerde ve eşyalarda simgesel olarak kullanıldığı bilinmektedir. Geyiğin sahip olduğu bir çok anlam, İslamiyet sonrasında da devam etmiş ve bolluk, bereket, refah sembolü olmuştur, kimi zamansa yol gösterici yada naif karakterine karşılık zaman zaman savaşlarda binek hayvanı olarak kullanılmış ve yüce anlamlar kazanmıştır.

Geyik dövmesinin anlamları içerisinde, geyiğin ormanda aniden çıkması, doğru yolu göstermesi onu mutlu sona erdirici, sevgi perisi, Tanrı’nın işareti gibi, yarı ilahi anlamlar da yüklemiştir.

Genel olarak geyik dövmesi anlamı; iyiliği, doğruluğu, zerafeti, boynuzları ile kudreti, insanoğlunun arayış içerisinde iken dönüşümünü, yol göstericiliği, rehberliği sembolize etmektedir.

Üçgen içinde geyik dövmesi anlamı ise, yukarıda bahsettiğimiz geyik anlamlarına ek olarak üçgen sembolünün anlamının eklenmesi demektir. Üçgen sembolünün bir çok anlamı vardır ama genellikle üçlükleri temsil eder; baba, anne, çocuk gibi, geçmiş, şimdi, gelecek, zihin, beden, ruh gibi… Üçgenin ucu yukarıyı gösteriyorsa, erkekliği temsil eder, üçgenin içinde bulunan geyik dövmesinin ucu yukarı ise erkekliği, ucu aşağıyı gösteriyorsa dişiliği temsil etmektedir.

Geyik dövmeleri her dönem popülerliğini korumaktadır. Bunun en önemli sebebi bu hayvanların birden fazla güzel anlamın temsilcisi olmasındandır. Mağara duvarlarından bugüne kadar yaşamlarını sürdürmüş olan geyikler pek çok efsaneye, filmlere ve masallara da ilham kaynağı olmuşlardır. Sessiz, masum duruşlarıyla narin bir sembol olmaktadırlar. Bunların yanı sıra hızları ve çeviklikleriyle de tanınmaktadırlar.

Efsanelerin içinde de kendilerine yer bulan bu hayvanların yer aldığı her alana saf bir güzellik getirdiğine inanılmaktadır. Geyik sembolünün bulunduğu alanlarda ölümsüzlük, dönüşüm anlamlarından da çokça bahsedilmektedir. Geyik dövmelerine ilham olan bu hayvanlar kendilerine kutsal dinlerde de yer bulmaktadırlar. Geyik dövmesi yaptırmak istiyorsanız bu derin anlamları da inceleyebilirsiniz. Örneğin sadece İslam dininde bile geyik sembolleri birden fazla anlama gelmektedir. Bolluk, bereket, yol göstericilik gibi anlamlar sadece birkaç tanesidir. Diğer inanışlarda kutsal bir hayvan olarak da anılmaktadır.

Duygularıyla bilinen çizgi filmlere, edebi eserlere, şarkılara konu olan geyikler mitolojide de anlamı derin figürler olarak yer almışlardır. Türk mitolojisinde bunun örneklerine rastlayabilirsiniz. Tüm bu anlamların dışında kötü olan her şeyi de kovduklarına inanılan dönemlerde bulunmaktadır. Kapı ve mekan girişlerine asılan geyik sembolleri ya da geyik boynuzlarının sebebi bu kötülüklerin girmesini engellemek içindir. Bu anlamından dolayı geyik boynuzları da dövmelerde kullanılmaktadır.

Geyik Dövme Modelleri

Geyik dövme modellerini birkaç örnekle kısıtlamamalısınız. Öncelikle geyik figürünün yansıttığı anlam üzerinde yoğunlaşmalısınız. Daha sonra ise ister kendiniz araştırarak modelinizi belirleyebilir isterseniz dövme uygulamasını gerçekleştirecek kişi ile modeli kendinize özgü bir hale getirebilirsiniz. Kendinizden ve karakterinizden parçalarla bütünleştireceğiniz ufak dokunuşlarla dövmenizi özelleştirebilirsiniz. Kendinize özgü hale getirdiğiniz dövmenizi ister siyah mürekkep isterseniz farklı renklerle göz alıcı bir hale getirebilirsiniz.

  • Bilek bölgesi için genellikle minimal geyik dövmeleri tercih edilmektedir. Bilekler dar alanlar olsa da geyiklerin ana planda olduğu dövmelerinize çiçek, çember, dal gibi ufak dokunuşlarla farklılıklar ekleyebilirsiniz.
  • Boyun bölgesine yine minimal dövme modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Omuz bölgesi için geçici geyik dövme modelleri arasından isteğinize göre ayrıntılı dövmeleri inceleyebilirsiniz. Küçük bir dövme ya da daha detaylı omuzdan başlayarak ilerleyen dövme modelleri kadın ve erkekler arasında çok sık kullanılmaktadır.
  • Sırt bölgesi bu tarz hayvan figürlerinin olduğu dövmelerde özellikle görkemli modeller için en çok tercih edilen bölgedir. Yine de son dönemlerde minimal dövmelerin gözde olmasıyla sırt ortasına küçük bir geyik dövmesi de pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
  • Bacak bölgesi de yine isteğinize göre modellerin uygulanabileceği güzel bir alandır. Oldukça şık ve zarif dövmeler bu bölgede kullanılabilir.
  • Göğüs bölgesi ise geyik dövmelerinin en çekici durduğu alanlardan bir tanesidir. Pek çok örneğine rastlayabilirsiniz. Özellikle kadınlar için bu bölge son zamanların en çok tercih edilen vücut bölgesi arasında yer almaktadır.

En Güzel Geyik Dövmesi Modelleri (Ense, Kol, Bacak, Omuz, Bilek, El Üstü, Sırt)

Yorum yapın