Dövme Acı Haritası Tam Kapsamlı Rehber

Newobsessions.com olarak her ne kadar geçici dövme satıyor olsak ta dövme ve dövme trendleri konusunda son derece yakından alakalıyız. Dövmelerin tarzları, modelleri gibi bir çok konuda yazımız oldu, bu sefer ki yazımızın konusu ise dövme acı haritası…

Dövme, zannederiz ki dünyanın en çok tercih edilen vücut süsü olabilir, 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre 18 ile 29 yaş arasındaki kişilerin %38’i hayatlarında en az bir kere dövme yaptırmış durumda.

Dövme bir çok insana güzel ve çekici gelse de, ardından gelen düşünce dövme acıtır mı, dövme acıtıyor mu gibi sorular bizi biraz ürkütmüyor değil. Ama gerçekten de böyle midir, gelin hep beraber bakalım…

Dövme, cildimizin üst katmanının, boya pigmentleri ile dolu bir iğne tarafından delinerek yapılan bir işlem olduğu için elbet bir miktar acı hissedilecektir, lakin bu herkeste aynı acı duyarlılığı oluşturmayacaktır.

Yaratılış olarak erkekler, kadınlara göre biraz daha acıya dayanıklı ve acı ile baş etmesini bilir durumdalar ve yine vücudun çeşitli bölgelerinin acı duyarlılığı da farklı olduğu bir gerçektir.

Dövme nerede en çok acı verir yada hangi bölgede en az ağrı duyulur hakkında bilimsel bir araştırma henüz yapılmış değil, lakin dövme yaptıranların ve dövmecilerden elde edilen bilgiler neticesinde bazı çıkarımlarda bulunabiliriz.

Dövme dünyasında genel bir kabul görmüş olan bilgi şudur ki, cildin en yağlı, en az sinir ucu bulunan ve de en kalın bölgesi dövmenin en az acı ile hissedildiği bölge olarak bilinmektedir.Dövme yaptırmanın en çok acı verdiği bölgeler ise, en az yağ bulunan, çok fazla sinir ucu bulunan ve en ince cilde sahip olunan bölgelerdir, genel olarak kemikli bölgeler…

Şimdi de bu bölgeleri biraz görselleştirelim…

Dövme Acı (Ağrı) Bölgeleri Haritası
Erkekler için dövme acı ağrı bölgeleri haritası
Erkekler için dövme acı ağrı bölgeleri haritası

Kadınlar için dövme acı ağrı bölgeleri haritası
Kadınlar için dövme acı ağrı bölgeleri haritası

Koymuş olduğumuz iki adet görselde erkek ve kadın arasındaki acı bölgesi farklılıklarını net bir şekilde görebilirsiniz. Mavi ile gösterilen bölgeler dövme yaptırırken en az acı çektiğimiz bölgeler, koyu turuncu bölgeler ise dövme yaptırırken en çok acı hissedebileceğimiz bölgeler olarak kabul edilmektedir.

Gelin bu bölgelere biraz daha yakından bakalım…

Dövme yaptırırken en çok acıyan bölgeler
Herkes’in acı eşik düzeyi farklı olabilmekte, kimisi çok şiddetli yaşarken kimisi ise o kadar etkilenmez ve yine cinsiyete göre bölgelerin değişik acı düzeylerini de görsellerde gördüğümüze göre, bölge bölge en çok acıyan yerleri tanıyalım…

Koltuk Altı Bölgesi

Koltuk altı bölgesi dövme yaptırırken en çok acıyan yer olmasa da, en çok acı hissedeceğimiz bölgelerin başında gelir, burada yaptıracağınız dövme size oldukça şiddetli bir acı deneyimi yaşatacaktır. Çoğu dövme sanatçısı buraya dövme yapmadan önce, yaptıracak kişiye bu uyarıyı yapıyor.

Göğüs Kafesi Bölgesi

Göğüs kafesine dövme yaptıran kişilerden duyduklarımıza göre en çok acı veren ikinci yer olduğu söylenir. Burada şiddetli ağrı hissedebiliriz, kaburgaların etrafında ki cilt son derece ince olduğundan ve çevresinde ki yağ tabakası diğer bölgelere göre az olduğundan acı yoğun yaşanır ve her nefes aldığımız da dövmenin acısını derinliklerimize kadar hissedebiliriz.

Ayak Bilekleri ve İncikler

Ayak bileği kemiklerimiz ve incik kemiklerimiz ince bir deri tabakasının hemen altında bulunur ve bu bölgelere yapılan dövme oldukça şiddetli olacaktır. Göğüs kafesine yapılan dövme şiddetinde acı hissedebilirsiniz.

Meme Uçları ve Göğüsler

Meme uçları ve göğüsler yoğun sinir uçlarına sahip bölgeler olması sebebiyle burada yapılan dövmeler şiddetli ağrıya neden olacaktır.

Kasık Bölgesi

Kasık bölgesi sinir uçlarının yoğun olduğu bölgelerden birisidir ve dövme yaparken kullanılan iğnelerin girip çıkmasıyla şiddetli ağrı ve tahriş olma olasılığı yüksektir.

Dirsekler ve Diz Kapağı

Her zaman söylediğimiz derinin altında hemen kemik olması bu bölgelerde yaptırılan dövmenin acı şiddetinin yüksek olmasına neden olacaktır.

Dizlerin arkasında
Dizlerin arkasında bir çok sinir ucu ve esnek bir cilt bulunmakta. Bu özellikler, dizlerin arkasını en çok acı duyulan bölgeler listesine sokmakta.Hassasiyetin yoğun olmasından dolayı dövme iğneleri sizi zorlayacaktır.

Kalça Bölgesi

Kalça bölgenizde az yağ varsa sanırım biraz acı duyacağınız kesin gibi… Eğer zayıfsanız ve fazla yağ yok ise, derinin altında ki kalça kemiği bölgesine yapılan dövmeler sizi epey zorlayacaktır.

Boyun ve Omurga

Boyun ve omurga bölgesi sinir uçlarının yoğun olduğu ve özellikle boyun kısmında cildin esnek olması nedeniyle şiddetli ağrının yaşanacağı bölgeler arasında yer almaktadır.

Baş, Yüz ve Kulaklar

Az önce bahsettiğimiz boyun bölgesi gibi başımız, yüzümüz ve kulaklarımız dövme yapılırken tahriş olabilecek ve şiddetli ağrıya neden olabilecek bir çok sinir hücresi içermektedir. Başımızda, yüzümüzde ve kulaklarımızda çok fazla yağ olmadığı için burada iğne bize azımsanmayacak acı verecektir.

Dudak Bölgesi

Dudaklarımız esnek bir cilde ve sinir uçlarına sahip bölgelerden biridir, burada yaptıracağınız bir dövme emin olun size acı ile karşılık verecektir, ve de bonus olarak kanama, şişlik ve morarma gibi ekstra özellikler ekleyecektir.

Eller, Parmaklar, Ayaklar, Ayak Parmakları

Eller, parmaklar, ayak üstleri hatta ayak parmakları, dövme yaptırılan popüler yerlerden biridir, ne yazık ki bu bölgeler de de deri dokusu altında kemik bulunmakta ve dövme yaptırırken ağrı duymanıza neden olacak çok fazla sinir ucu bulundurmaktadır. Eğer burada yaptıracağınız dövmelerden acı hissederseniz, elinize vereceği kasılma spazmları sizi biraz zorlayacaktır.

Mide Bölgesi

Mide bölgesi genel olarak yüksek acı şiddeti içeren dövme bölgeleridir. Burada kişilerin vücut yapıları biraz durumu değiştirebilmekte. Şöyle ki eğer kilolu biri iseniz mide bölgeniz genişleyeceği için burada ki deri tabakası ince olacaktır bu da dövmenin acısını daha derin hissetmenize neden olabilir, tam tersi durumda sıkı bir mideye ve kaslı bir vücuda sahip iseniz o zaman durum biraz daha katlanır hale gelecektir.

İç Pazı (Pazu) Bölgesi

İç pazı bölgesinde yaptıralacak olan dövme, mevcut kastan dolayı biraz acısını azaltabilir durumdadır, lakin burada ki cilt yumuşak ve gevşek olma eğilimindedir. İç pazı bölgesinde dövme yaptırmak genel olarak yüksek ağrıya neden olmakta ancak dayanılmayacak boyutta değildir. Bu bölgede yapılan dövmenin iyileşme süresi diğer bölgelere göre biraz daha uzun sürer.
Dövme yaptırırken en az acıyan bölgeler
Dövme yaptırırken en az ağrıya neden olabilecek alanlar biraz yağ dokusu olan, sıkı bir cilt ve az sayıda sinir ucu olan ve de kemiklerden uzak bölgelerdir. Bu bölgelere dövme yaptırdığınız da düşük yada orta seviyede acı hissederseniz… Bu bölgelere şöyledir…

Üst Dış Uyluk

Vücudumuzun üst dış uyluk bölgesi yağ ile doludur ve sinir uçları nispeten azdır. Bu bölgelerde ki dövmesi acısı düşük yada orta derecede hissedilir.

Kolun Ön Kısmı

Ön kol bölgemiz de çok fazla kas ve kalın bir cilt vardır, burada çok fazla sinir ucu olmaması nedeniyle yapılan dövmeler genellikle düşük ile orta dereceli acıya neden olur.

Dış Omuzlar

Omuzların dış kısmı sinir uçlarının az olduğu ve kalın bir cilt tabakasının olduğu bölgelerdir, burada dövme yaptırdığınız da en az acı duyacağınız bölgeler arasındadır. Acı genellikle düşük seviyededir.

Dış Pazı

Çok fazla kas içermesi ve çok fazla sinir ucu olmaması sebebiyle dış pazı bölgemiz dövme yaptırırken size çok fazla acı hissi yaşatmayacak bölgelerden biridir, burada düşük yada orta seviye de acı hissedilir.

Kalf Bölgesi

Kalf bölgesi önemli miktarda yağ ve kas dokusu barındıran bölgelerdendir, bu nedenle burada yapılacak olan dövme acı düzeyi olarak düşük ile orta derece olacaktır.

Üst ve Alt Sırt

Üst ve alt sırt bölgesine dövme yaptırmak genel olarak düşük yada orta derece acıya neden olacaktır, burada cilt hem kalın hem de sinir ucu olarak çok fazla değildir. Omurga ve kalça kemiklerinizden ne kadar uzakta dövme yaptırırsanız o kadar az acı hissedersiniz.

Dövme acısını etkileyen faktörler nelerdir
Cinsiyet
Yapılan araştırmalar da erkeklerin ve kadınların farklı acı eşik düzeyleri olduğunu göstermekte, biyolojik olarak kadınların erkeklerden daha yoğun acı hissini yaşadığını söylemektedir. Ama aynı zamanda kadınların acıyı, erkeklere göre daha kolay kabullendikleri bilinmektedir.
Deneyim
Yapılan araştırmalara göre daha önce dövme yaptırmış kişilerin, ilk defa yaptıracaklara göre daha yüksek ağrı eşiğine sahip olduğunu söylemektedir. Kısacası ilk seferi bir şekilde atlatmak, devamı için kolay olacaktır.
Yaş ve Kilo

Bilimsel bir araştırma olmasa da yaşlı bir cildin genç cildde göre dövme sonrasında morarma ve acı hissetmesi daha yüksek bir oranda. Ve yine kilolu insanların derileri gevşek olmasından ötürü dövmeye karşı hassas olabilecekleri düşünülür ama az yağ oranına sahip birisi belki de daha fazla acı hissedecektir.

Dövme ağrısını en aza indirmek için birkaç ipucu:

Acı ile başa çıkmakta zorlandığınızda dövme sanatçınızdan mola vermesini isteyin.
Çok deneyimli bir dövme sanatçısı seçin. Sertifikalarını görmek ve ekipmanlarını önceden kontrol etmek için ısrar edin. Dövme sanatçınız her zaman temiz eldiven giymeli ve sterilize ekipman kullanmalıdır.
Midenize dövme yaptırıyorsanız dövmenizi almadan önce yemek yemeyin.
Dövmeniz bittikten sonra yıkamak, üzerine giysiler giymek ve dövme sonrası komplikasyonu azaltmak için dövme sonrası bakım ve talimatlara uygun merhem ve nemlendirici uygulayınız.
Dövme yaptırmadan önce yeterli uykunuzu alın, uykusuz olmak dövme acısına katlanmada sizi zora sokabilir.
Dövmeniz için ayık kalın. Alkol kanınızı inceltir ve kanama ve morarmaya neden olabilir. Bu çok fazla acıya neden olabilir ve hatta dövmenizi mahvedebilir.
Bir dövmenin ağrısını azaltmak için cildinizi esnek ve sıkı tutmak için nemli kalın.
Dövme yaptırmadan önce düşünülmesi gereken şeyler
Dövmelerin yapılması, sanatçıya ve modele göre bir kaç saat sürebilir belki de daha uzun. Ama sildirmeyi düşünmezseniz bir ömür boyu o dövmeyi taşıyacağınızı unutmayınız. Dövme yaptırırken ki duyacağınız acıyı bir de dövmenizi silerken ki acıyla kıyaslarsanız, dövme konusunda biraz daha dikkatli olmanızı sağlar.
Ek olarak dövme yaptırmadan önce düşünmeniz gerekenler;
Enfeksiyon kapma riskiniz, alerjik reaksiyonlar, kan yoluyla bulaşan hastalıklar
Dövmenizin tasarımından pişman olup olmayacağınız
Kilo aldığınız da yada hamile kaldığınız da dövmenin görüntüsünün ne olacağı
Yazımızın sonuna geldik, bu yazımızda dövme yaptırırken acır mı, dövmede acımayan bölgeler, dövme acısını azaltmak için yapılması gerekenler konusunda bilgilendiğinizi umuyoruz. Eksik yada yanlış cümlelerimiz var ise ve de sizin dövme ile ilgili acı deneyiminizi başkalarıyla paylaşmanız için yorumlarınızı bekliyor olacağız. Hoşçakalın…

Yorum yapın